Friday, December 4, 2009

Blogguppgift - Inlämningsuppgift 1

Animationerna i inlämningsuppgift 1 bygger på dels frame by frame-, dels motiontween- och dels shapetween-tekniker. Frame by frame bygger på att varje bildruta animeras för hand - illustrationen ändras lite mellan varje ruta, och när tidslinjen sedan spelas upp i 12 rutor per sekund ser det ut som att illustrationen rör sig/förändras. Motion- och shapetween är animationstekniker där Flash hjälper till - med motiontween kan man få ett objekt att till exempel förflyttas från en punkt till en annan, över en vald tidsrymd. Sedan sköter Flash animationen. Samma sak gäller shapetween, men shapetween används när man vill få ett objekt att transformeras till ett annat, byta färg eller liknande. Denna animationsteknik kan tyckas något slumpartad - man har inte kontroll över hur förvandlingen går till. Det går även att kombinera dessa animationstekniker.

Den ljudsynkroniserade animationen är gjord med frame by frame-teknik. Ett ljudspår läggs till i Flash tidslinje, och sedan är det bara att till exempel låta karaktärens mun röra sig när det talas.

Bildspelets in- och uttoningar har gjorts med shapetween och bildernas alfa-värde, det vill säga ifylldhet. Genom att först låta bilden ha alfa-värde 0%, det vill säga vara helt genomskinlig, för att ett antal bildrutor senare ha alfa 100, och applicera shapetween mellan dessa bildrutor tonas bilden in. Sedan är det bara att göra motsatsen för att tona ut, och upprepa med nästa bild.

Navigationsstrukturen i inlämningsuppgift 1 är gjord som en egen arbetsfil. I den skapar man grafik och lägger till knappar för de olika delarna. Dessa knappar kopplas till ett tomt filmklipp (i Flash skapar man filmklipp, dessa filmklipp kan sedan läggas i andra filmklipp, som kan läggas i huvudfilmen, och så vidare), som man vid knapptrycket laddar in någon av de ovan beskrivna filmklippen i. För att förändra grafiken vid knapptryck (för att markera vad användaren befinner sig) skapar man olika positioner i tidslinjen, och förändrar grafiken på dessa ställen.

No comments:

Post a Comment