Friday, December 4, 2009

Blogguppgift - Elsom-Cook

Enligt den mest grundläggande definitionen är ett medium något som förmedlar ett budskap. Elsom-Cook går lite längre, och talar om modalitet och kanal. Modalitet handlar om våra fem sinnen - förmedlas budskapet visuellt, audiellt, taktilt eller via smak/lukt? Inom varje modalitet finns det en mängd kanaler: det finns en definitiv skillnad mellan rörlig bild och text, trots att de båda hör till den visuella modaliteten. Detta kallar Elsom-Cook kanaler. Det går emellertid inte, menar han, att kalla allt som består av flera modaliteter och kanaler för multimedialt. Skillnaden mellan medium och multimedium ligger med andra ord inte i första hand i prefixet multi-.

Det som jag uppfattar som fundamentalt i hans resonemang är ordet konvention. Det som i praktiken skiljer ett medium och ett multimedium åt, är att ett medium har konventionaliserats. I samma ögonblick som ett multimedium har blivit konvention, har det också blivit ett medium. TV är knappast ett multimedium, trots att det är ett multimodalt medium med flera kanaler, och inte heller radio, som visserligen enbart utnyttjar den audiella modaliteten, men som använder kanaler som musik, tal (på ett eller annat språk) och ljudeffekter.

Vad är det då som avgör om något har konventionaliserats eller inte? Enligt Elsom-Cook handlar det om kanalöverskridande tolkningsspråk ("cross-channel language och interpretation"). I korthet handlar det om att ett medium måste tolkas som en helhet, medan ett multimedium uppfattas som flera helheter som är koordierade. Detta "språk" som gör att vi uppfattar något som en helhet, uppstår med tiden och är svårt att definiera.

Exempel på multimedium: interaktiva Flash-sidor, CD-ROM-produktioner (som knappast ligger i tiden längre - det hann helt enkelt aldrig skapas något tolkningsspråk för detta multimedium, vilket hindrade det från att bli ett medium. Boven i dramat var tekniken: CD-skivorna har ju med tiden ersatts av både DVD och BluRay).

No comments:

Post a Comment